O δημοφιλής καφές espresso είναι η βάση μίας ευρείας ποικιλίας εκλεκτών ειδών καφέ, που διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τη συνταγή, τον τρόπο παρασκευής ή σερβιρίσματος.
Επιχειρούμε λοιπόν, να αποσαφηνίσουμε τα βασικότερα είδη espresso και τα μοναδικά χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας για να ξέρεις κι εσύ τις διαφορές ανάμεσά τους!
ESPRESSO: Η έκφραση του απόλυτου.(6,5-8gr) σωστά πατημένου και φρεσκοαλεσμένου καφέ (25-30 ml) σε 25΄΄ έως 30΄΄. Πίνεται χωρίς καθόλου ζάχαρη ή έστω με ελάχιστη μόλις στη μύτη του κουταλιού.
LUNGO: «Μεγάλου μήκους» espresso. Ένας espresso όπου ο χρόνος εκχύλισης είναι 25΄΄ έως 30΄΄,ενώ η ποσότητα στο φλιτζάνι(40-45ml).
DOPPIO: Ένας διπλός espresso (50-60 ml) σε 25΄΄ έως 30΄΄.
RISTRETTO: Ένας espresso στον ίδιο χρόνο εκχύλισης 25΄΄ έως 30΄΄ με παραγόμενη ποσότητα στο φλιτζάνι (20 ml).
MACCHIATO: Ένας espresso «λερωμένος» με μία μικρή κουταλιά ζεστού φρέσκου γάλακτος στον ατμό.
CAPPUCCINO: Ένας espresso με φρέσκο γάλα στον ατμό,με ανώτατη θερμοκρασία τους 70° C.
ESPRESSO FREDDO: Ένας διπλός espresso lungo (70-80 ml) ανακατεμένος με πάγο στο σέικερ. Σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι με πάγο.
FREDDO CAPPUCCINO: Ένας διπλός espresso lungo (70-80 ml) ανακατεμένος με πάγο στο σέικερ. Προσθήκη κρύου αφρόγαλου στο ποτήρι. Σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι με πάγο.
CORETTO: Ένας espresso με μία μικρή δόση λικέρ(10-15 ml). Ιταλική συνήθεια, πίνεται μετά από κάποιο γεύμα.