Καλάθι Αγορών
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΑ? (ROASTING)

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΑ? (ROASTING)

Το καβούρδισμα ή αλλιώς roasting είναι ένα από τα πιο σημαντικά στάδια στη διαδικασία επεξεργασίας του καφέ.

Σε αυτό το στάδιο, ο κόκκος καβουρδίζεται για να απελευθερωθούν όλα τα αρώματα και να διαμορφωθεί το γευστικό προφίλ του.

Το σωστό καβούρδισμα έγκειται στον προσδιορισμό της θερμοκρασίας και του χρόνου καβουρδίσματος που ταιριάζουν καλύτερα σε ολόκληρο το χαρμάνι, ώστε να εκφραστούν ολοκληρωμένα τα χαρακτηριστικά της κάθε προέλευσης.

Ο καφές καβουρδίζεται σε μηχανές με τεράστιους περιστρεφόμενους κυλίνδρους (τύμπανα/drums), οι γνωστές roasting machines. Η ίδια η διαδικασία του καβουρδίσματος μπορεί να διαρκέσει από 8 με 15 λεπτά, ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα στο άρωμα και τη γεύση, αλλά και από μία σειρά άλλων παραγόντων, όπως είναι: το μέγεθος του μηχανήματος, το βάρος του πράσινου κόκκου, η πυκνότητα του κόκκου κλπ.

coffee roasting

Ο κόκκος με το καβούρδισμα, χάνοντας υγρασία χάνει και το 15% – 20% του βάρους του, ενώ αυξάνεται σε όγκο έως και σχεδόν διπλασιάζεται!

Ταυτόχρονα, ενεργοποιούνται οι ουσίες που είναι υπεύθυνες για τη γεύση και το άρωμα του. Μόλις ολοκληρωθεί το καβούρδισμα ακολουθεί η ψύξη του κόκκου.

Κανόνες για το σωστό καβούρδισμα υπάρχουν, είτε από πλευράς κόκκου είτε βάση του τι αποτελέσματα επιθυμείς να πετύχεις.

Ωστόσο δεν είναι κανόνες που μπορείς να πεις με σιγουριά πως αν τους ακολουθήσεις κατά γράμμα, θα έχεις το επιθυμητό καβούρδισμα.

Το καβούρδισμα βάσει ικανοτήτων είναι μία τέχνη που βασίζεται σε πολύχρονη εμπειρία και εξαιρετική διαίσθηση. Το επίπεδο καβουρδίσματος και το γευστικό του αποτέλεσμα είναι βέβαια καθαρά θέμα γούστου.

ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά

Για παραγγελίες άνω των 50€

Εύκολες επιστροφές

χρημάτων εντός 14 ημερών

Ταχεία αποστολή

εντός Ελλάδας και ΕΕ

Ασφαλείς πληρωμές

PayPal / MasterCard / Visa