Καλάθι Αγορών
aeropress

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΛΕΣΗΣ

ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΑΛΕΣΗΣ

Θα χρειαστεί να πειραματιστούμε για να βρούμε τον σωστό βαθμό άλεσης.Οι πιο πολλοί ρυθμίζουμε τους χρονομετρητές να σταματούν σε ορισμένο χρόνο από 4 εως 9 δευτερόλεπτα, ανάλογα τον μύλο.

Ο βαθμός άλεσης είναι στενά συνδεδεμένος  με την σταθερή ποσότητα κατά την δοσολογία και τον χρόνο της εκχύλισης.Εάν αλλάξει αυτός ο χρόνος επηρεάζεται το ποσοστό των στερεών διαλύτων που θα φτάσουν στο φλιτζάνι.Έτσι λιγότερος χρόνος θα μας δώσει λιγότερα διαλυτά, ενω  ο περισσότερος υπερβολικά πολλά.

ΜΥΛΟΙ ΑΛΕΣΗΣ

Ο μύλος για τον καφέ παίζει σημαντικό ρόλο.Οι Ιταλοί λένε: “αν έχεις να ξοδέψεις 100ευρώ σε εξοπλισμό καφέ, ξόδεψε τα 90 για το μύλο και τα υπόλοιπα για τη μηχανή του καφέ”.

Υπάρχουν δυο βασικοί τύποι μύλων άλεσης, με γνώμονα τα διαφορετικά μαχαίρια που χρησιμοποιούν, κωνικά ή επίπεδα

Ένας μύλος κατασκευάζεται έτσι ώστε να χωράει μόνο κωνικά ή μόνο επίπεδα μαχαίρια.Επομένως δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα δυο σε ένα μύλο αλλά ούτε και να αλλάξουμε τα εργοστασιακά που διαθέτει με διαφορετικής διαμέτρου.

Στα επίπεδα μαχαίρια έχουμε ένα μεγάλο εύρος διαστάσεων που ξεκινάει απο 50-55mm και φτάνει τα 100mm,συνήθως στους μεγάλους μύλους.

Στους μύλους που χρησιμοποιούν κωνικά, η διαφορά κυμαίνεται στα 48-120mm.

Η επιλογή ενός μύλου με μεγαλύτερη επιφάνεια κοπής θα συμβάλλει στη δυνατότητα άλεσης περισσότερου καφέ μέσα σε μικρότερο χρονικό διάστημα.Αυτό είναι ένα θετικό όταν έχουμε αυξημένες ανάγκες σε ώρα αιχμής,γιατί παράγεται λιγότερη θερμότητα στα μαχαίρια άρα μεταφέρεται λιγότερη θερμότητα στον καφέ,με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερες απώλειες αρωμάτων στο φλιτζάνι μας.

Σημαντικό ρόλο παίζει η επιμέρους γεωμετρία τους,δηλαδή πως είναι οι αιχμές των μαχαιριών,το πλήθος τους,το μήκος τους αν ισαπέχουν από τα δυο άκρα της επιφάνειας κοπής(εσωτερική και εξωτερική)και τέλος τη συνολική διάμετρο.

Στόχος είναι η σωστή και αποτελεσματική ώθηση και απώθηση των κόκκων από και στα μαχαίρια.Κατ’επέκταση στον τεμαχισμό του καφέ.

Ως προς τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους τα μαχαίρια διατίθεται σε επισκληρυμένα μέταλλα (ατσάλι), σε τιτάνιο που λειτουργεί ως κακός αγωγός της θερμότητας, αλλά και σε κεραμικά που είναι πιο εύθραυστα.

Η χωριτικότητα της χοάνης διαφέρει από μύλο σε μύλο αλλά συνήθως κυμαίνεται στα 1,2 κιλά.Υπάρχουν βέβαια και άλλες επιλογές,όπως για παράδειγμα μικροί μύλοι για μονοποικιλιακούς εσπρέσσο όπως επίσης και μύλοι για πιο πολλά κιλά και κατά συνέπεια μεγαλύτερες καταναλώσεις.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΑΧΥΤΗΤΑΣ ΑΛΕΣΜΑΤΟΣ

Για να ελέγξετε τον βαθμό της άλεσης υπάρχει και ένας εμπειρικός τρόπος.Αλέθετε λίγο καφέ και ύστερα τους πιέζετε με τα δάχτυλαγια να δειτε αν μένουν ενωμένοι η όχι.

Αν ο καφες μένει ενωμένος σαν ένα σώμα τότε αυτό είναι μια ένδειξη ότι ήμαστε κοντά στο σωστό σημείο.

ΦΡΕΣΚΟΑΛΕΣΜΕΝΟΣ ΚΑΦΕΣ

Με τον σωστό τεμαχισμό του κόκκου απελευθερώνονται τα αρώματά του.Όσο πιο πλούσια είναι τα αέρια που έχουμε εξάγει,τόσο πιο πολλά θα βρούμε στο φλιτσάνι μας.Γι΄αυτό και η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος άλεσης είναι η άλεση που πραγματοποιείται κάθε φορά που έχουμε μια παραγγελία είτε με έναν μύλο με αποθήκευση,είτε με έναν μύλο on demand.

ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά

Για παραγγελίες άνω των 50€

Εύκολες επιστροφές

χρημάτων εντός 14 ημερών

Ταχεία αποστολή

εντός Ελλάδας και ΕΕ

Ασφαλείς πληρωμές

PayPal / MasterCard / Visa