Καλάθι Αγορών
μηχανής espresso

ΣΩΣΤΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ESPRESSO

Όσο καλής ποιότητας καφέ κι αν προμηθεύεστε, όσο κι αν προσέχετε τους χρόνους εκχύλισης, τίποτε δεν καταφέρνετε εάν δεν έχετε φροντίσει για τον σωστό και τακτικό καθαρισμό της μηχανής σας.

Καθαρισμός της μηχανής espresso.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ξεκουμπώσουμε τα portafilters από τις κεφαλές των γκρουπ, να αποσυναρμολογήσουμε τα μέρη που τις απαρτίζουν (φίλτρα, ελατήρια) και να τα τοποθετήσουμε μέσα σε ένα λεκανάκι που να περιέχει ζεστό νερό και καθαριστικό. Θα τα αφήσουμε εκεί για 10-15 λεπτά περίπου και στη συνέχεια θα πάρουμε ένα σκληρό σφουγγάρι για να τα καθαρίσουμε, έως ότου βεβαιωθούμε ότι έχουνε απομακρυνθεί όλα τα απανθρακωμένα έλαια του καφέ. Για να μπορέσουμε να κερδίσουμε λίγο χρόνο μπορούμε να συγχρονίσουμε ταυτόχρονο καθαρισμό περισσότερων μερών της μηχανής, όπως για παράδειγμα των βραστήρων, τους οποίους τους βυθίζουμε σε ζεστό νερό με καθαριστικό όση ώρα ασχολούμαστε με τον καθαρισμό της μηχανής.

Επιμένουμε στις κεφαλές του γκρουπ

Mε το ειδικό βουρτσάκι καθαρίζουμε τις κεφαλές του γκρουπ εσωτερικά, αλλά έτσι επιτυγχάνεται μόνο επιφανειακός καθαρισμός. Τοποθετούμε λοιπόν μία τάπα -μεταλλική ή λαστιχένια (γνωστό και ως “τυφλό”) και στη συνέχεια ρίχνουμε μια μικρή δόση καθαριστικού, περίπου ένα κουταλάκι espresso. Kάποια βουρτσάκια έχουν δοσομετρητή για το καθαριστικό σε σκόνη η΄ χαπιού. Μεσα στο site θα βρούμε καθαριστικά και στις δύο μορφές. Αφού καθαρίσουμε με το βουρτσάκι, τοποθετούμε την τάπα, κλείνουμε καλά το κλείστρο μας στην κεφαλή και ξεκινάμε να τρέχουμε νερό όπως αν θα κάναμε espresso. Το διάλυμα σε αυτή τη περίπτωση θα συγκεντρώνεται στο εσωτερικό της κεφαλής ενώ όσο αυξάνεται ο χρόνος ροής νερού, θα ανεβαίνει και η στάθμη και θα βρέχει περισσότερα σημεία. Όποτε δίνουμε εντολή ροής το νερό θα περνά μαζί με το καθαριστικό μέσα από τη βαλβίδα και θα εξέρχεται στην αποχέτευση. Αφού κουμπώσουμε το κλείστρο στην κεφαλή του γκρουπ με το “τυφλό” και το καθαριστικό, τρέχουμε νερό για 6, 7 δευτερόλεπτα. Διακόπτοντας τη ροή του νερού, αυτομάτως ανοίγει από την ηλεκτροβαλβίδα της κεφαλής, η έξοδος προς την αποχέτευση.

Η σημασία της επανάληψης

Η διαδικασία αυτή (διακόπτω – εκκινώ) θα επαναληφθεί για άλλες 7, 8 φορές, μέχρις ότου να διαλυθεί καλά το καθαριστικό. Δεν είναι καθοριστικός μόνο ο αριθμός της επανάληψης της “διακοπής και εκκίνησης”, για να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση καθαρισμού, αλλά και το πόσο καλά έχει διαλυθεί το καθαριστικό. Αφού βεβαιωθούμε ότι έχει όντως διαλυθεί σωστά, τότε σταματάμε την πρώτη φάση του καθαρισμού. Περιμένουμε δύο λεπτά για να μείνει το καθαριστικό σε επαφή με τα μέρη της κεφαλής του γκρουπ ώστε να μαλακώσει τα καμμένα λίπη και να τα διαλύσει. Κατά το χρόνο 2 λεπτών μπορούμε να επαναλάβουμε τη διαδικασία του καθαρισμού στο δεύτερο γκρουπ.

Επιμελές ξέπλυμα

Αφού περάσουν τα δύο λεπτά, ξανά-κουμπώνουμε στο 1ο γκρουπ το κλείστρο μας και ξεκινάμε να κάνουμε πολλές πλύσεις, ώστε να απομακρυνθεί το καθαριστικό με ό,τι μπορεί να συμπαρασύρει μαζί του. Το νερό που θα περάσει αυτή τη φορά θα είναι πιο καθαρό χωρίς υπολείμματα από καθαριστικό. Κουμπώνουμε λοιπόν το portafilter και ξεπλένουμε με άφθονο νερό (τουλάχιστον για 1’) ώστε να απομακρυνθούν από τα δύσκολα σημεία τα όποια σωματίδια αλεσμένου καφέ, καμμένα έλαια και οι οσμές.

Τακτική καθαριότητα

Καλό είναι ανάμεσα στην πρωινή και βραδινή βάρδια, τα ακροφύσια να καθαρίζονται επιμελώς από τα καμένα λίπη. Υπενθυμίζουμε πως για να τα καθαρίσουμε, αρκεί να τα αφήσουμε βυθισμένα σε σκέτο βραστό νερό, είτε σε νερό με καθαριστικό, για να μαλακώσουν όσες βρωμιές και λίπη έχουν κολλήσει στο εσωτερικό τους. Αφού βράσουμε το νερό και προσθέσουμε το καθαριστικό θα τα αφήσουμε βυθισμένους για 2-3 λεπτά. Αρχίζουν να διαλύονται λίπη και βρωμιές από το εσωτερικό τους, με αποτέλεσμα το νερό στο οποίο τα έχουμε βυθίσει να αλλάξει χρώμα σταδιακά. Αφού έχουν περάσει αρκετά λεπτά, ξαναβράζουμε μέσα στη γαλατιέρα μας για να αποκολληθούν τα λίπη από το εσωτερικό τους. Aφού τα καθαρίσουμε εσωτερικά και εξωτερικά, είμαστε πιο σίγουροι ότι αυτό που θα σερβίρουμε είναι ασφαλές, και θα έχουμε την κατάλληλη ροή ατμού, ούτως ώστε να βγάζουμε σωστά βρασμένα τα cappuccino μας και όποια άλλα ροφήματα σερβίρει το κατάστημα. Δεν συνιστάται η καθημερινή χρήση καθαριστικού για τους βραστήρες. 

ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά

Για παραγγελίες άνω των 50€

Εύκολες επιστροφές

χρημάτων εντός 14 ημερών

Ταχεία αποστολή

εντός Ελλάδας και ΕΕ

Ασφαλείς πληρωμές

PayPal / MasterCard / Visa