Καλάθι Αγορών
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ

H Ελληνική νομοθεσία έχει μεριμνήσει για αυτό και όλα τα cafe πρέπει βάση νόμου, να σερβίρουν Ελληνικό καφέ και να αναγράφεται και στο menu τους ως Ελληνικός καφές, διαφορετικά θα έχουν πρόβλημα με την άδεια λειτουργίας τους!

Από την άλλη, η Ένωση καφεκοπτών Ελλάδος δεν έχει βγάλει ακόμη τον ορισμό του Ελληνικού καφέ και περιέχει στην πλειοψηφία του από αυτούς, ποικιλίες Arabica από τη Βραζιλία (κυρίως Santos) με την προσθήκη Robusta από την Ινδία. Το παραδοσιακό καβούρντισμα του γίνεται σε μηχανήματα χωρίς αέρα έτσι ώστε να ψηθεί καλά ο κόκκος από έξω και μέσα να μείνει λίγο άψητος. Αυτό του προσδίδει μια γλυκύτητα που δεν έχουν οι άλλοι λαοί.Βασικό εργαλείο της παρασκευής του Ελληνικού καφέ είναι το λεγόμενο μπρίκι, μέσα στο οποίο πρέπει να βράσει (σχεδόν) το μίγμα του νερού, με τον καφέ και τη ζάχαρη που ανακατεύουμε στην αρχή με το αναδευτήρι ή το κουταλάκι.Επίσης χαρακτηριστικό είναι και το καϊμάκι του. Ένας πηχτός αφρός που δημιουργείται κατά την βράση του καφέ. Η παρασκευή του Ελληνικού καφέ θεωρείται επιτυχημένη όταν το καϊμάκι διατηρείται κατά το σερβίρισμά του.

Βασικές συνταγές

Σκέτος: 80 ml νερό & 6 gr Ελληνικός καφές

Μέτριος: 80 ml νερό & 6 gr Ελληνικός καφές & 4 gr ζάχαρη

Γλυκός: 80 ml νερό & 6 gr Ελληνικός καφές & 8 gr ζάχαρη

Σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε διπλό Ελληνικό, διπλασιάζουμε όλα τα υλικά και σερβίρουμε σε μεγαλύτερη κούπα.

Υπάρχουν πολλές ονομασίες και τρόποι παρασκευής. Μερικές είναι «βαρύ γλυκός», ή «πολλά βαρύς» ή «βαρύ γλυκός και όχι», αφορούν την επιτυχία στο καϊμάκι με ανεβοκατέβασμα του μπρικιού όταν σερβίρετε στο φλιτζάνι.

Η παρασκευή του καφέ με αυτόν τον τρόπο ( δηλ. χωρίς φιλτράρισμα), προέρχεται από τον Αραβικό κόσμο. Στην Ελλάδα ήρθε μέσο των Τούρκων, κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Σύμφωνα με την παράδοση οι πρώτοι που παρασκεύασαν τέτοιου είδους καφέ ήταν οι Βεδουίνοι της Μέσης Ανατολής οι οποίοι έβαζαν την χύτρα του καφέ πάνω στην άμμο που κάλυπτε την στάχτη και τα κάρβουνα για να τα κρατήσει ζωντανά. Γι’ αυτό υπάρχει και η παράδοση να ψήνεται ο καφές πάνω σε άμμο (στη χόβολη) στα παλαιομοδίτικα καφενεία και στα σύγχρονα café, που ξέρουν να κάνουν σωστά τον Τούρκικο καφέ.

Ο Ελληνικός καφές, δεν πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να γίνεται στο ακροφύσιο της μηχανής του espresso, μιας και ο καφές γίνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και δεν προλαβαίνει να εκχυλίσει ούτε καν το 5% των γευστικών συστατικών του.

Υπάρχει βέβαια και η γρήγορη εκδοχή της παρασκευής του Ελληνικού καφέ με ηλεκτρονικό μηχάνημα, το οποίο σίγουρα σε ποιότητα δεν μπορεί να κοντράρει τη παρασκευή του Ελληνικού στη χόβολη, αλλά σίγουρα είναι πολύ καλύτερο από το ακροφύσιο της μηχανής espresso.

Η διάδοση του στα Βαλκάνια είναι απόρροια της εμπορικής ακμής του λιμανιού της Υεμένης. Η παρουσία του στην περιοχή είναι μακρά, αφού στις αφηγήσεις για την άλωση της Κωνσταντινούπολης διάφοροι χρονικογράφοι αναφέρουν ότι η «Πόλις» είχε περί τα 300 με 500 καφενεία.

Η εξέλιξη του … ο παγωμένος Ελληνικός καφές, δηλαδή το Frio!

καφές, Αρμένικος καφές, Σέρβικος καφές, Βουλγάρικος καφές, Αραβικός καφές, Μεσανατολικός καφές, Κυπριακός καφές, Βυζαντινός καφές. Ο καφές αυτός, ονομάζεται με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την χώρα που παρασκευάζεται.

ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά

Για παραγγελίες άνω των 50€

Εύκολες επιστροφές

χρημάτων εντός 14 ημερών

Ταχεία αποστολή

εντός Ελλάδας και ΕΕ

Ασφαλείς πληρωμές

PayPal / MasterCard / Visa