Καθαρισμός και συντήρηση μηχανής espresso

Η συντήρηση και ο σωστός καθαρισμός της μηχανής espresso καθορίζουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό την ποιότητα του καφέ σας. Δεν αρκεί η επιλογή μιας καλής ποικιλίας καφέ, αν δεν καθαρίσετε σωστά τη μηχανή θα επηρεάσει αρνητικά τον καφέ που θα παρασκευάσετε.

Τι πρέπει να κάνετε καθημερινά:Στο τέλος της ημέρας η μηχανή χρειάζεται καθάρισμα χρησιμοποιώντας ένα τυφλό πλαστικό. Το τυφλό πλαστικό θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε τα έλαια και τα υπολείμματα του καφέ από τη ντουζιέρα του portafilter σας. Η διαδικασία είναι απλή:

1. Ανοίξτε τη ροή του νερού του κλείστρου και καθαρίστε τα υπολείμματα του καφέ με το ειδικό βουρτσάκι καθαρισμού.

2. Προσθέστε μια κουταλιά σκόνης καθαρισμού στο τυφλό πλαστικό και τοποθετήστε το στο κλείστρο.

3. Ανοίξτε τώρα τη ροή του νερού για 10'' και κλείστε τη για 10΄΄ χωρίς να αφαιρέσετε το τυφλό πλαστικό από το group. Αυτή τη διαδικασία ονομάζεται back flushing και πρέπει να την επαναλάβετε 3-4 φορές.

4. Αφήστε το τυφλό πλαστικό στο group για 3-5 λεπτά. Το καθαριστικό θα απομακρύνει και τα πιο επίμονα έλαια και υπολείμματα του καφέ που δεν διαλύθηκαν με το ζεστό νερό.

5. Αφαιρέστε το τυφλό πλαστικό και ανοίξτε πάλι τη ροή του νερού για 10'' και κλείστε τη για 10''. Θα πρέπει να επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι να τρέξει καθαρό νερό.

6. Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε το ακροφύσιο ατμού, τα portafilters καθώς και το εξωτερικό της μηχανής.

Καλό είναι ανάμεσα στην πρωινή και βραδινή βάρδια να καθαρίζονται επιμελώς τα ακροφύσια ατμού από τα καμένα λίπη. Για να τα καθαρίσουμε αρκεί να τα βυθίσουμε σε ζεστό νερό ή σε νερό με καθαριστικό για να μαλακώσουν τα λίπη που έχουν κολλήσει στο εσωτερικό τους. Αφού βράσουμε το νερό και προσθέσουμε το καθαριστικό θα τα αφήσουμε βυθισμένα για 2-3 λεπτά. Αρχίζουν να διαλύονται λίπη και βρομιές από το εσωτερικό τους, με αποτέλεσμα το νερό στο οποίο τα έχουμε βυθίσει να αλλάξει χρώμα σταδιακά. Αφού έχουν περάσει αρκετά λεπτά, ξαναβράζουμε μέσα στη γαλατιέρα μας για να αποκολληθούν τα λίπη από το εσωτερικό τους. Αφού τα καθαρίσουμε εσωτερικά και εξωτερικά, είμαστε πιο σίγουροι ότι αυτό που θα σερβίρουμε είναι ασφαλές, και θα έχουμε την κατάλληλη ροή ατμού, ούτως ώστε να βγάζουμε σωστά βρασμένα τα cappuccino μας και όποια άλλα ροφήματα σερβίρει το κατάστημα. Δεν συνιστάται η καθημερινή χρήση καθαριστικού για τους βραστήρες.

Τι πρέπει να κάνετε κάθε τρεις μήνες:

1. Θα πρέπει να ελέγξετε τις φλάντζες των group μήπως χρειάζονται αντικατάσταση.

2. Σιγουρευτείτε ότι όλοι οι διακόπτες της μηχανής σας λειτουργούν κανονικά.

3. Ελέγξτε το ρυθμό της ροής και τη θερμοκρασία των group.

4. Πρέπει επίσης να ελέγξετε την ποιότητα του νερού στο boiler και την κεφαλή.

Τι πρέπει να κάνετε μια φορά το χρόνο:

Μια φορά το χρόνο η μηχανή σας χρειάζεται ένα γενικό έλεγχο από εξειδικευμένο τεχνικό.

Αφού ο τεχνικός ανοίξει και καθαρίσει τη μηχανή θα ελέγξει:

1. Τη βαλβίδα ασφαλείας που συνήθως αντικαθίσταται καθώς και τη βαλβίδα αντεπιστροφής.

2. Θα ελέγξει την αντλία πίεσης και τους πυκνωτές της αντλίας.

3. Θα αντικαταστήσει τα καλαθάκια των portafilters.

4. Θα ελέγξει το σωλήνα αποχέτευσης.

5. Θα πρέπει να τσεκάρει τυχόν διαρροή ατμού ή νερού.

Επίσης μην ξεχνάτε να ελέγχετε το φίλτρο νερού και να κάνετε συχνά αφαλάτωση στη μηχανή σας.

Συμπερασματικά, διατηρήστε καθαρή και σωστά συντηρημένη τη μηχανή σας, με σκοπό να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο αυτό που έχει να σας δώσει ο καφές σας.!

Βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για τον καθαρισμό της μηχανής σας στη σελίδα μας: http://www.gustoproducts.gr/category/axesoyar-bar