FLAT WHITE :ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Οι περισσότεροι τον συγχέουν είτε με τον cappuccino είτε με τον latte.

Άλλοι πάλι αγνοούν την ύπαρξη του. Ήρθε, λοιπόν, ο καιρός να λύσουμε τις παρεξηγήσεις και τα κακώς κείμενα γύρω από το όνομά του. Ο flat white ξεκίνησε από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’80 αν και οι γείτονές τους οι Νεοζηλανδοί, διεκδικούν την προέλευσή του με μεγάλες αξιώσεις.

Στην ουσία πρόκειται για ένα ρόφημα καφέ με διπλή δόση espresso ristretto (espresso εκχυλισμένος στον ίδιο χρόνο αλλά με λιγότερη ποσότητα νερού) και αφρόγαλα ελάχιστα διογκωμένο. Σερβίρεται σε κούπα μεσαίου μεγέθους και το γάλα αναμιγνύεται από την αρχή με τον καφέ, πράγμα που είναι και από τις βασικές διαφορές του με τον cappuccino, όπου ο διαχωρισμός καφέ και γάλακτος σε στρώσεις είναι εμφανής.

To «free pour», η «ελεύθερη ροή» όπως λέγεται, του γάλακτος είναι αυτό που επιτρέπει στον barista να «σχεδιάσει» πάνω στην επιφάνεια του καφέ και να κάνει το λεγόμενο latte art, τα σχήματα όπως οι καρδιές, τα λουλούδια και τα χαμόγελα που έχουμε αγαπήσει.

Ο flat white έχει έντονο χαρακτήρα και επιτρέπει στα γευστικά χαρακτηριστικά του espresso να παραμένουν ευδιάκριτα, να μην καλύπτονται από το γάλα. Φυσικά, σε αυτό το σημείο σημαντικό ρόλο παίζει και η ποιότητα του γάλακτος που χρησιμοποιείται, αφού η χρήση του είναι καθαρά υποστηρικτική.Στην περίπτωση του flat white, αφού ετοιμάσουμε το αφρόγαλα, έρχεται η ώρα για το μοίρασμα! Η πάνω στρώση γάλακτος αφαιρείται από τη γαλατιέρα, ώστε να παραμείνει μόνο το βελούδινο αφρόγαλα, το οποίο με free pour τεχνική αναμιγνύεται στη συνέχεια με τη δόση του espresso και μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μοναδικά μοτίβα latte art.

Να σημειώσουμε εδώ ότι σχέδια στο αφρόγαλα μπορούν να γίνουν μόνο στον flat white και όχι στον cappuccinο.

Tα κύρια χαρακτηριστικά του flat white είναι τα εξής :

.1. Βελούδινο αφρόγαλα (microfoam) με ελάχιστη διόγκωση και όσο το δυνατόν μικρότερες κυψέλες αέρα

.2. Μεσαίο μέγεθος, μεγαλύτερο από αυτό ενός macchiato ή ενός cortado, αλλά μικρότερο από ένα latte.

3. Διπλή δόση espresso ristretto. 

4. Free pour τεχνική έκχυσης, ώστε το γάλα να αναμιχθεί με τον καφέ και να μην υπάρχει εμφανής διαχωρισμός.

Έτσι, το flat white είναι ιδανική επιλογή για όσους αγαπούν το γάλα, αλλά δεν θέλουν να υπερέχει στον καφέ τους.Είναι εξίσου απολαυστικό στην κρύα εκδοχή του. Απλά δοκιμάστε το!