Η πορεία του καφέ μέχρι το φλυτζάνι μας είναι μεγάλη! Ξεκινάει απο κάποια φάρμα, συνεχίζει με συλλογή των κερασίων του καφέ, επεξεργασία, διαλογή, αποθήκευση, υπερατλαντική αποστολή, καβούρδισμα, άλεση, brewing, φλυτζάνι.

Ο τελευταίος παράγοντας που είναι υπεύθυνος για τη μέγιστη απόδοση της ποιότητας όλων των προηγούμενων σταδίων ονομάζεται barista . Ο barista είναι το άτομο που εργάζεται πίσω απο τον πάγκο, μπροστά απο τη μηχανή του espresso και μας ετοιμάζει το καφεδάκι που θα πάρουμε για take away ή τον υπέροχο cappuccino που θα απολαύσουμε καθισμένοι άνετα σε κάποια καφετέρια. Τι βλέπουμε εμείς; Ένα άτομο που πατάει 2 κουμπιά, τραβάει ένα λεβιέ, κάνει 2 κινήσεις μπροστά απο μιά φραπεδιέρα, βάζει παγάκια σε κάποιο ποτήρι ή εκχυλίζει τον καφέ μας σε φλυτζάνι, ανοίγει μερικά δευτερόλεπτα ένα ακροφύσιο ατμού και έτοιμος ο καφές μας. Τόσο απλά! Νομίζεις Αγαπητέ Φίλε Καταναλωτή! Βρισκόμαστε εν έτη 2015 και η λέξη "μπουφετζής" που είχαμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε μέχρι τώρα, ακούγεται αστεία μπροστά στην Ιταλική λέξη barista. Ο Barista είναι ο Chef του καφέ. Είναι ο άνθρωπος που με τις γνώσεις και τις δεξιότητες του θα μας δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα του εκάστοτε καφέ που χρησιμοποιεί, είτε αυτός είναι specialty είτε είναι commercial. 

 

O Barista ,

 

  • Είναι αυτός που θα καθαρίσει επιμελώς το portafilter απο τα υπολλείματα καφέ της προηγούμενης εκχύλισης.
  • Θα ρυθμίσει το μύλο του καφέ στη βαθμίδα άλεσης που θα αποδώσει τα καλύτερα χαρακτηριστικά του εκάστοτε καφέ.
  • Θα συνεχίσει να ρυθμίζει το μύλο κατα τη διάρκεια της βάρδιας του καθώς οι αλλαγές σε θερμοκρασία και υγρασία περιβάλλοντος επηρεάζουν πολύ τον καφέ και κατά συνέπεια τους χρόνους εκχύλισης.
  • Θα κατανήμει ομοιόμορφα και ίσια τον αλεσμένο καφέ μέσα στο portafilter και θα πατήσει με την σωστή δύναμη έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα συμπαγές "μπισκότο" καφέ που θα φέρνει τη σωστή αντίσταση στο νερό.
  • Θα καθαρίζει τον εξοπλισμό του συνεχώς έτσι ώστε τα έλαια του καφέ που έχουν μαζευτεί σε διάφορα σημεία να μην αλλοιώσουν τη γεύση και μας δώσουν πικρά στοιχεία.

Ο Barista βλέπει τον καφέ σαν μια gourmet απόλαυση, ψάχνει συνεχώς νέες τεχνικές παρασκευής, πειραματίζεται με θερμοκρασίες, γραμμάρια, βαθμίδες άλεσης, χρόνους εκχύλισης, βάρος εκχύλισης.

Διατηρεί τους κανόνες υγιεινής στο χώρο εργασίας του.

Είναι επικοινωνιακός, χαμογελαστός και πρόθυμος να εξηγήσει ακόμα και τις πιο απλές ερωτήσεις.

 

Είναι ο άνθρωπος που περιμένει να κριθεί για τη σταθερότητα της ποιότητας των ροφημάτων του.