Υπάρχουν δύο βασικά είδη καφεόδεντρου ή καφέας τα οποία παράγουν τις δύο ποικιλίες οι οποίες και στηρίζουν το παγκόσμιο εμπόριο του καφέ: η καφέα Arabica και η καφέα Robusta.

ARABICA:

  • Είναι η αρχαιότερη από τις δύο ποικιλίες. Πιστεύεται ότι προέρχεται από την Αιθιοπία αλλά , όπως δηλώνει και η ονομασία της, καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Αραβική χερσόνησο.
  • Το 78% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ είναι της ποικιλίας αυτής.
  • Ευδοκιμεί καλύτερα σε μεγάλα υψόμετρα (600-1200m)
  • Διαθέτει μία πολύ ραφιναρισμένη γεύση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα είδη καφέ και περιέχει περίπου1% καφεΐνη.
  • Η ποικιλία Arabica στις μέρες μας παράγεται κυρίως σε χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και είναι γνωστή για την έντονη αρωματική γεύση που δίνει στον καφέ,παρουσιάζοντας σοκολατοειδείς ή φρουτώδεις αποχρώσεις και μπορεί ν’ αφήσει μια αίσθηση καραμέλας.
  • Από υψηλής ποιότητας ποικιλία Arabica παρασκευάζονται οι διάφοροι τύποι "ήπιων" καφέ (mild coffees).
  • Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Arabica κυβερνά, καθώς σχεδόν όλα τα είδη καφέ που απολαμβάνουν στην Αμερική είναι από κόκκους Arabica.
  • Η ονομασία Arabica είναι απόλυτα λογικό να σας φέρνει στο μυαλό εικόνες από ερήμους και καμήλες, αλλά στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη ποικιλία καλλιεργείται στην Αφρική, τη Νέα Γουινέα και τη Νότια Αμερική.
  • Το σχήμα του καρπού είναι οβάλ

ROBUSTA

  • Η ποικιλία Robusta είναι ανθεκτικότερη στις ασθένειες του φυτού από την Arabica, λόγω της σχεδόν διπλάσιας ποσότητας καφεΐνης που περιέχει ( η καφεΐνη μπορεί να παραλύσει ορισμένα από τα έντομα που απειλούν το καφεόδεντρο).
  • Η Robusta μας έρχεται κι αυτή από την Αφρική, τη Βραζιλία και την Ινδονησία, αλλά η χώρα – συνώνυμη με αυτήν την ποικιλία δεν είναι άλλη από το Βιετνάμ. Η χώρα της Ασίας έχει μάλιστα αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια στον μεγαλύτερο εξαγωγέα Robusta στον κόσμο.
  •  Ευδοκιμεί σε χαμηλότερα υψόμετρα (0-600m) .
  • Η ποικιλία Robusta, που αποτελεί το υπόλοιπο 22% της παγκόσμιας παραγωγής έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στα θερμά-υγρά κλίματα, στα οποία η Arabica δεν ευδοκιμεί.
  • Παρά την περισσότερο ουδέτερη γεύση της σε σχέση με την Arabica, η ποικιλία Robusta έχει αυξημένη δημοτικότητα, ιδιαίτερα στη μορφή του στιγμιαίου καφέ.
  • Η Robusta έχει πικρή, έντονη γεύση, η οποία μπορεί να αφήσει την αίσθηση φιστικιού, αλλά αυτό οφείλεται στην υψηλή της περιεκτικότητα σε καφεΐνη.
  • Σχεδόν όλοι οι στιγμιαίοι καφέδες παράγονται από κόκκους Robusta, καθώς η συγκεκριμένη ποικιλία είναι πιο οικονομική και η συγκομιδή των καρπών της διαρκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Παρότι ο συσχετισμός της με τον στιγμιαίο καφέ μπορεί να κάνει κάποιον να πιστέψει αυτόματα ότι Robusta = καφές χαμηλότερης ποιότητας, η Robusta έχει την τελευταία λέξη καθώς χρησιμοποιείται για την παρασκευή ενός από τους πιο ονομαστούς καφέδες του κόσμου: του ιταλικού espresso! Οι γείτονές μας την προτιμούν καθώς δημιουργεί πλούσια κρέμα και πιο γεμάτο σώμα.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειώσουμε πως τα περισσότερα διακινούμενα σήμερα προϊόντα καφέ είναι συσκευασμένα μίγματα σε διάφορους συνδυασμούς των δύο ποικιλιών, με διαφορετικά χαρακτηριστικά προκειμένου να ικανοποιήσουν την επιθυμητή γεύση και άρωμα από το καταναλωτικό κοινό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η γεύση είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό.