Ο μεγαλύτερος εχθρός της μηχανής είναι τα άλατα του νερού (ασβέστιο και μαγνήσιο). Πρέπει να μετρήσουμε την σκληρότητα του νερού της περιοχής για να ξέρουμε πόσο συχνά να κάνουμε ανανέωση του αποσκληρυντή νερού.Το σκληρό νερό θα κάνει κακό όχι μόνο στην μηχανή του espresso αλλά και στο πλυντήριο και την παγομηχανή αφού τα άλατα θα καθίσουν πάνω στις ηλεκτρικές αντιστάσεις και στους σωλήνες κυκλοφορίας νερού με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής θερμότητας και το βούλωμα των σωληνώσεων.

Η εταιρία Gusto προτείνει φίλτρα που είναι η καλύτερη λύση.

Πως λειτουργεί ο αποσκληρυντής : Είναι γεμάτος με ρητίνη η οποία περιέχει νάτριο και ιόντα καλίου και καθώς περνάει από μέσα της το νερό απελευθερώνει ιόντα ασβεστίου και μαγνησίου στο νερό. Ένας αποσκληρυντής συνήθως κατεβάζει την σκληρότητα κατά 20-30% και στους 8λιτρους πρέπει να κάνουμε ανανέωση κάθε 15 kg espresso.

 

Βήμα 1

α) Τοποθετήστε ένα άδειο δοχείο χωρητικότητας 2 λίτρων

 κάτω από το σωληνάκι Ε

β) Τοποθετήστε το σωληνάκι Ζ στην αποχέτευση

 

Βήμα 2

α) Μετακινήστε τον διακόπτη A προς τα πάνω

 και τον διακόπτη Β προς τα δεξιά.

β) Ανοίξτε το καπάκι ξεβιδώνοντας

την βίδα

γ) Αδειάστε 1 κιλό χοντρό αλάτι

δ) Βιδώστε το καπάκι προσεκτικά χωρίς πολλή δύναμη

(να έχεται καθαρίσει τα σημεία επαφής)

 

 

Βήμα 3

α) Μετακινήστε τον διακόπτη Α προς τα αριστερά.

β) Το σωληνάκι Ζ θα αρχίσει να βγάζει νερό με ροή.

Αφήστε το νερό να τρέξει για 30’-40’ λεπτά.

 

 

Βήμα 4

Αφού δοκιμάσετε το νερό και δεν είναι πλέον αλμυρό,

μετακινήστε τον διακόπτη Β προς τα αριστερά.

 

Α,Β: Διακόπτες νερού

Ε,Ζ: Σωληνάκια

 

Για αποσκληρυντές που χρησιμοποιούν 1 κιλό αλάτι (8 λίτρων νερού)
η ανανέωση πρέπει να γίνεται μετά από κατανάλωση 15 κιλών espresso.