1.Moringa
Το μορίνγκα είναι γνωστό ως το ΄΄θαυματουργό δέντρο’’. Καλλιεργείται γρήγορα και είναι ανθεκτικό στην ξηρασία. Προέρχεται από την Νότια Ασία και χρησιμοποιείται στην Αγιουρβεδική ιατρική.
Τα φύλλα του περιέχουν βιταμίνη Α και C, μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο και κάλιο και συνήθως μετατρέπονται σε σκόνη για να προστεθούν στην συνέχεια σε ροφήματα και φαγητά. Χρησιμοποιούν επίσης τους μακριούς λοβούς των καρπών, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε ολεΐκό οξύ, αυξάνοντας την καλή χοληστερίνη και τους προσθέτουν σε φαγητά.
2. Wakame
Το Ιαπωνικό φύκι Wakame καλλιεργούνταν για αιώνες ως φαγητό, προσφορά στους προγόνους αλλά και για πληρωμή φόρων.
Πλέον καλλιεργείται στη Γαλλία, την Νέα Ζηλανδία και την Αργεντινή. Εκτός από την γεύση του προσφέρει στον οργανισμό, ομέγα-3 λιπαρά,ιώδιο, υψηλά επίπεδα φουκοειδών που συμβάλλουν στην μείωση της πίεσης, παρέχουν αντιθρομβωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
3. Κάκτος του Νοπάλες
Ένα κοινό συστατικό της Μεξικάνικής κουζίνας, μπορεί να καταναλωθεί ωμό, μαγειρεμένο, σαν χυμός ή και μαρμελάδα.
Καλλιεργείται στην Κεντρική και Νότια Αμερική, στην Αυστραλία, ακόμα και στην Ευρώπη. Υπάρχουν ενδείξεις αύξησης του μεταβολισμού, μείωση των επιπέδων του σακχάρου σε τύπου 2διαβητικούς καθώς και μείωσης των συμπτωμάτων του hang-over.
4. Fonio
Ένα αρχαίο Αφρικανικό σιτάρι, με μικροσκοπικούς σπόρους αποτελεί μια επιλογή χωρίς γλουτένη και σύντομα θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως χαρίζοντας μας τις ευεργετικές του ιδιότητες. Συγκεκριμένα είναι πλούσιο σε σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.
5. Bambara
Ένα λαχανικό που μοιάζει με λιγότερο λιπαρό, πιο γλυκό φιστίκι και μπορεί να καλλιεργηθεί σε φτωχό έδαφος, μετατρέποντας το σε πιο γόνιμο και διορθώνοντας τα επίπεδα αζώτου στο περιβάλλον. Υψηλό σε πρωτεΐνες και πηγή αναγκαίων αμινοξέων μεθειονίνης, που προάγουν την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων, την απορρόφηση ψευδαργύρου, απαραίτητο για το ανοσοποιητικό σύστημα, και του σεληνίου, που βοηθά στην ρύθμιση της λειτουργίας του θυροειδή.