Shopping cart
ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΠΡΕΣΣΟ: ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥΣ

ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΠΡΕΣΣΟ: ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥΣ?

Οι μηχανές espresso μας δίνουν τη δυνατότητα να φτιάξουμε espresso στο χώρο μας. Όμως, πριν αποφασίσουμε ποιο μοντέλο θα αγοράσουμε, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά κάθε διαφορετικού τύπου μηχανής espresso, ώστε να επιλέξουμε τον κατάλληλο για τις ανάγκες μας.

Οι βασικές διαφορές μεταξύ των μηχανών εντοπίζονται στη δυνατότητα να εκτελούν αυτόματα ή χειροκίνητα λειτουργίες (όπως η δημιουργία πίεσης, η εκχύλιση του καφέ κ.α.) αλλά και στο είδος του καφέ που δέχονται (αλεσμένο, κόκκους καφέ, κάψουλες). Χρόνος εκχύλισης : είναι ο χρόνος από τη στιγμή που πατάμε το κουμπί για την έναρξη της ροής του καφέ έως την παύση της. Σε κάποιες μηχανές η παύση γίνεται αυτόματα ενώ σε άλλες όχι.

Καφετιέρες Εστιών (μακινέτα ή μπρίκι espresso) Είναι οι παραδοσιακές συσκευές παρασκευής espresso και πολύ δημοφιλείς ακόμη και σήμερα στην Ιταλία. Οπτικά μας παραπέμπουν στο γνωστό «μπρίκι» και για να λειτουργήσουν απαιτείται μόνο μία εστία (μάτι κουζίνας). Κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη (για 1, 2, 3 ή και παραπάνω φλιτζάνια καφέ)

Θετικά Η ευκολία χρήσης Το χαμηλό κόστος αγοράς Ο εύκολος και γρήγορος καθαρισμός Η δυνατότητα λειτουργίας χωρίς ρεύμα (π.χ γκαζάκι στο camping, εξοχικό) Ο μικρός χώρος που καταλαμβάνουν σε συνδυασμό με την εύκολη μετακίνησή τους

Αρνητικά Αποδίδουν χαμηλή πίεση (2-3 bar) για αυτό και ο καφές που παράγουν δεν μπορεί να θεωρηθεί κανονικός espresso (συνήθως είναι γνωστός με το όνομα μόκα) Η ποσότητα του καφέ που πρέπει να βάλουμε στην ειδική θήκη είναι καθορισμένη και εξαρτάται από το μέγεθος της καφετιέρας (Αν έχουμε για παράδειγμα μπρίκι espesso 3 φλιτζανιών πρέπει πάντα να βάζουμε ποσότητα καφέ για 3 φλιτζάνια)

Απευθύνεται Σε άτομα που ψάχνουν μία γρήγορη, εύκολη και πάνω από όλα οικονομική λύση για ένα φρέσκο σπιτικό espresso (ή καλύτερα καφέ μόκα).

Χειροκίνητες μηχανές espresso
Καφετιέρες Εστιών

Χειροκίνητες μηχανές espresso (Εμβόλου / Μοχλού) Χρησιμοποιούν ένα έμβολο το οποίο ωθείται χειροκίνητα μέσω ενός μοχλού/λαβής για τη δημιουργία της απαραίτητης πίεσης. Μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε πλήρη έλεγχο ολόκληρης της διαδικασίας. Μπορούμε δηλαδή να καθορίσουμε την πίεση, την έναρξη και την παύση της εκχύλισης, καθώς και την ποσότητα του αλεσμένου καφέ που θα βάλουμε.

Θετικά Η δυνατότητα χειροκίνητης ρύθμισης του συνόλου των παραμέτρων που καθορίζουν το αποτέλεσμα της εκχύλισης, ώστε ο καφές να είναι απόλυτα σύμφωνος με τις προτιμήσεις μας Η αίσθηση ότι το αποτέλεσμα οφείλεται στις δεξιότητές μας Η στιβαρή κατασκευή και η ιδιαίτερη εμφάνισή του

Aρνητικά Η δυσκολία χρήσης τους, αφού απαιτούν αρκετή εμπειρία και δεξιότητα Το κόστος αγοράς τους, που κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα Η διαδικασία, η οποία γίνεται χειροκίνητα με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα λάθους O μεγάλος όγκος που καταλαμβάνουν

Απευθύνεται Σε λάτρεις του καφέ οι οποίοι θέλουν να παίρνουν αποφάσεις και να ελέγχουν όλα τα στάδια που περιλαμβάνει η παραδοσιακή παρασκευή ενός καφέ espresso.

ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΠΡΕΣΣΟ
Ημιαυτόματες μηχανές espresso GAGGIA

Ημιαυτόματες μηχανές espresso Χρησιμοποιούν μία ηλεκτρική αντλία νερού για τη δημιουργία πίεσης. Η έναρξη και η παύση της εκχύλισης γίνεται χειροκίνητα.

Θετικά Η καθορισμένη πίεση μας βοηθάει να έχουμε ένα πιο σταθερό αποτέλεσμα σε σχέση με τις χειροκίνητες μηχανές espresso Η εύκολη δημιουργία αφρογάλακτος, μέσω ειδικού εξαρτήματος που οι περισσότερες διαθέτουν Η δυνατότητα να δέχονται αλεσμένο καφέ (μερικές δουλεύουν και με έτοιμες μερίδες espresso γνωστές ως ESE pods)

Αρνητικά Το γεγονός ότι χρειάζεται αρκετή εξάσκηση (καθορισμός ποσότητας καφέ, πάτημα του στο αντίστοιχο εξάρτημα της καφετιέρας και υπολογισμός χρόνου εκχύλισης) για πετύχουμε ένα γευστικό espresso Ο καφές πρέπει να είναι σωστά κομμένος

απευθύνεται Σε αυτούς που αναζητούν την ισορροπία ανάμεσα στον έλεγχο της διαδικασίας παρασκευής και στην ευκολία χρήσης. Σε άτομα, δηλαδή, που ενδιαφέρονται να πειραματιστούν ώστε να πετύχουν τη γεύση και την υφή που επιθυμούν.

Αυτόματες μηχανές espresso
Αυτόματες μηχανές espresso

Αυτόματες μηχανές espresso Έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τις ημιαυτόματες με τη διαφορά ότι οι χρόνοι εκχύλισης μπορούν και να καθοριστούν αν το θελήσουμε. Λειτουργούν συνήθως με 2 προγράμματα, ένα για μονή και ένα για διπλή δόση espresso, πέρα από τη χειροκίνητη έναρξη-παύση της εκχύλισης.

Θετικά Εκτός από τα θετικά που αναφέρθηκαν στις ημιαυτόματες μηχανές, οι αυτόματες έχουν τη δυνατότητα προγραμματισμού του χρόνου εκχύλισης για μονό και διπλό espresso

Aρνητικά Έχουν τα ίδια μειονεκτήματα με τις ημιαυτόματες μηχανές espresso ως προς τη λειτουργία τους, ενώ το κόστος αγοράς είναι συνήθως υψηλότερο

Απευθύνεται Σε άτομα τα οποία αναζητούν την ισορροπία μεταξύ ελέγχου της διαδικασίας παρασκευής και της ευκολίας χρήσης αλλά ταυτόχρονα θέλουν και κάποιες πρόσθετες ευκολίες στη χρήση της μηχανής.

Μηχανές με σύστημα κάψουλας

Μηχανές με σύστημα κάψουλας Όπως είναι προφανές από την ονομασία τους τροφοδοτούνται με κατάλληλες κάψουλες καφέ. Η παρασκευή του espresso πραγματοποιείται με το πάτημα ενός κουμπιού. Στις καφετιέρες με σύστημα κάψουλας ο χρόνος εκχύλισης του καφέ μπορεί να προγραμματιστεί (αυτόματες) ή να οριστεί χειροκίνητα (ημιαυτόματες).

Θετικά Η ευκολία χρήσης τους Η δυνατότητα παρασκευής και άλλων ροφημάτων τροφοδοτώντας τη μηχανή με την κατάλληλη κάψουλα Ο μικρός όγκος που καταλαμβάνουν Η απουσία αναγκαιότητας καθαρισμού τη 

Αρνητικά Ο καφές αν και φυλάσσεται αεροστεγώς μέσα στις κάψουλες, δεν μπορεί να κοπεί ακριβώς πριν την παραγωγή του καφέ στη καφετιέρα Το υψηλότερο κόστος παρασκευής ανά φλιτζάνι ροφήματος Η ύπαρξη περιορισμού στις ποικιλίες καφέ που μπορούμε να δοκιμάσουμε, αφού η πλειονότητα των μηχανών λειτουργούν μόνο με συγκεκριμένες κάψουλες. Στο σημείο αυτό θα πρέπει σημειωθεί ότι οι εταιρείες συνεχώς επεκτείνουν τη ποικιλία σε κάψουλες.

Απευθύνεται Σε όσους επιθυμούν μία μικρή και φορητή μηχανή έτσι ώστε να παρασκευάζουν γρήγορα και εύκολα διάφορα ροφήματα (π.χ. espresso, σοκολάτα).

Όπως θα διαπιστώσατε η κάθε μηχανή εσπρέσσο έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και η επιλογή θα πρέπει να γίνει με βάση τις απαιτήσεις μας!

ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά

Για παραγγελίες άνω των 100€

Εύκολες επιστροφές

χρημάτων εντός 14 ημερών

Ταχεία αποστολή

εντός Ελλάδας και ΕΕ

Ασφαλείς πληρωμές

PayPal / MasterCard / Visa

1