Το πάτημα του espresso παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για ένα σωστό καφέ. Το σωστό 

tamping του αλεσμένου καφέ πριν από την εκχύλιση του espresso μπορεί να απογειώσει τη 

δημιουργία των ροφημάτων σας. Δεν πρέπει να το παραλείπετε και πρέπει να το κάνετε 

σωστά. 

Το tamping σας εξασφαλίζει την κατάλληλη αλληλεπίδραση ανάμεσα στον αλεσμένο 

espresso και το νερό που περνάει στο group της μηχανής σας. Καθώς πατάτε τον αλεσμένο 

espresso που βρίσκεται στο group, ο καφές συμπυκνώνεται και κατανέμεται καλύτερα, με 

αποτέλεσμα να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα κενά ανάμεσα στους κόκκους. Όσο πιο 

ομοιόμορφο άλεσμα έχουμε μετά το πάτημα, τόσο καλύτερη εκχύλιση θα πετύχουμε. 

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ TAMPING: 

1)Προσθέτουμε αλεσμένο καφέ στο group. Μην ξεχνάτε το group θα πρέπει να είναι 

πάντα καθαρό. Αν ο αλεσμένος καφές σας σχηματίζει ένα μικρό λόφο μην 

ανησυχείτε γιατί αυτό θα σας εξασφαλίσει καλύτερο πάτημα.  

2)Περνάμε το δείκτη μας πάνω από το group. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνουμε την 

ποσότητα του καφέ που περισσεύει.  

3)Κρατάμε το πατητήρι του καφέ και το εφαρμόζουμε πάνω στο group και πιέζουμε 

αρκετά δυνατά. Θα πρέπει το πατητήρι μας να έχει ακριβώς την ίδια διάσταση με το 

group. 

4)Τέλος στρίβουμε το πατητήρι και χρησιμοποιούμε τον δείκτη και τον αντίχειρα για 

να το διορθώσουμε αν δεν είναι παράλληλο. Αυτή η διαδικασία στη γλώσσα του 

καφέ ονομάζεται polishing. 

Τώρα είμαστε έτοιμοι για μια τέλεια δόση espresso…! 

Δείτε όλα τα εργαλεία που θα χρειαστείτε για το σωστό tamping” στη σελίδα μας:  

http://www.gustoproducts.gr/category/axesoyar-bar