Γιατί οι περισσότεροι Κολομβιανοί δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ τον διάσημο καφέ τους;

 Όλοι ξέρουμε ότι στην Κολομβία υπάρχουν οι καλύτερες καλλιέργειες καφέ παγκοσμίως αλλά δυστυχώς πολλοί Κολομβιανοί δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ τον φημισμένο καφέ τους.

 Σε αντίθεση, πίνουν καφέ από «δεύτερο χέρι» όπως τον αποκαλούν που φτιάχνεται από καρπούς που δεν έχουν ωριμάσει αρκετά ή έχουν καβουρδιστεί περισσότερο ή έχουν μολυνθεί από έντομα ή κάποια ασθένεια.

 Αυτό συμβαίνει γιατί οι καλλιεργητές έχουν έσοδα από την εξαγωγή  του καφέ κυρίως και επειδή είναι και μία χώρα που η οικονομία τους δοκιμάζεται δίνουν την καλύτερη σοδειά τους σε άλλες χώρες και πληρώνονται πολύ καλά.

 Ο Jesus Martin μεγάλωσε στην Κολομβία σε οικογενειακή φάρμα καφέ. Ο ίδιος σε συνέντευξή του στο BBC αναφέρει «Η καλλιέργεια καφέ με σκοπό το κέρδος είναι μια πρόκληση», «Οι μεσάζοντες, οι εξαγωγείς και εκείνοι που καβουρδίζουν και οι μεγάλες πολυεθνικές βγάζουν τα περισσότερα χρήματα στην αλυσίδα του εμπορίου καφέ».

 Ο Jesus Martin σπούδασε νομική και διοίκηση επιχειρήσεων και θέλησε να αλλάξει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του και να κάνει τους ντόπιους να δοκιμάσουν τον ποιοτικό καφέ που παράγουν. «Όταν το πρωτοείπα στην οικογένειά μου, μου είπαν πως είμαι τρελός», εξομολογείται ο ίδιος στη συνέντευξή του.

 Στην αρχή της προσπάθειάς του δυσκολεύτηκε αρκετά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν να πείσει τους εργαζόμενους να επικεντρωθούν στην ποιότητα της παραγωγής γιατί οι περισσότεροι ενδιαφερόταν μόνο για την ποσότητα γιατί από αυτό εξαρτιόταν και ο μισθός τους. Ο Martin αφιέρωσε πολλές ώρες για να εξοικειώσει τους ντόπιους καλλιεργητές με το χρώμα των ανώριμων καρπών, τη μυρωδιά και τη γεύση τους όταν έχουν αποξηραθεί και ξεκαθαριστεί.

 Στη συνέχεια ο Martin πέρασε στη δεύτερη φάση του σχεδίου του. Θέλησε να επιστρέψει τη διαδικασία καβουρδίσματος στην Κολομβία για να μειωθεί και το κόστος. Έτσι αγόρασε το δικό του μηχάνημα και έτσι μείωσε τα κόστη καβουρδίσματος, αποθήκευσης και των εξαγωγών.

 Μερικά χρόνια αργότερα, το 2008 ο κόπος του άρχισε να αποδίδει καρπό. Άνοιξε στην πόλη Σαλέντο το “Café Jesus Martin”. Ο ίδιος και οι έμπειροι baristas του συνέβαλαν σημαντικά στο να μάθουν οι ντόπιοι να απολαμβάνουν καφέ εξαιρετικής ποιότητας. Όπως αναφέρει και ο ίδιος στη συνέντευξή του: « Αντιδρούν πολύ θετικά, ανακαλύπτουν κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που συνήθιζαν να πίνουν», εξηγεί, «όταν συνειδητοποιούν τη διαφορά στην ποιότητα του καφέ τους, αρχίζουν να νοιάζονται περισσότερο για το από πού και από ποιον αυτός προέρχεται». Κάθε συσκευασία καφέ που πωλείται στο κατάστημά του έχει: το όνομα της φάρμας από την οποία προέρχεται, το όνομα του καλλιεργητή και την ημερομηνία που είναι καταλληλότερη για την κατανάλωσή του. Σύμφωνα με τον Martin, αυτό συνδέει τους ντόπιους με τους καλλιεργητές γύρω τους.

« Τη στιγμή που είδα τον πατέρα μου να απολαμβάνει μια κούπα καφέ που καλλιεργήθηκε στις εκτάσεις του και καβουρδίστηκε από τον γιό του, συνειδητοποίησα πως η ιδέα μου ήταν επιτυχής. Εκείνη την ημέρα μου είπε πως ο καφές του έχει τη γεύση που θα έπρεπε ανέκαθεν να είχε».